Valdeku tänavale rajatakse Nõmme põlvkondade maja

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevane Nõmme põlvkondade maja Valdeku tänaval.
Tulevane Nõmme põlvkondade maja Valdeku tänaval. Foto: Nõmme linnaosavalitsus

Endine Valdeku tänava koolimaja ehitatakse paari aastaga ümber Nõmme põlvkondade majaks.


Põhjalikult renoveeritava maja uus sissepääs on kavandatud hoovi poole, kus praegu asub katlamaja. «Allpool on sotsiaalkeskuse sissepääs ja esimeselt korruselt pääseb linnaosavalitsuse teenindussaali. Lihtsamad asjad saab kohe sealsamas esimesel korrusel aetud, ei peagi kaugemale minema,» rääkis Nõmme linnaosavanem Erki Korp.

Maja teine pool on tema sõnul mõeldud sotsiaalkeskuse ehk põlvkondade maja klientidele. Olgu siis tegu laste, noorte, puudega inimeste või eakatega, kõik saavad neile mõeldud teenused seal kätte.

Majja kolib ka praegu mitmes erinevas hoones asuv linnaosavalitsus. «Kuna linnaosa funktsioonid on vähenenud, sest erinevad ametid täidavad neid, siis on Nõmmel ka ametnike arv vähenenud ja selle tõttu pole mõtet pidada mitut maja. Me tõmbame oma kulusid kokku ja linnaosavalitsus mahub tulevikus Valdeku tänaval ühele korrusele ära. Pool ühest korrusest saab olema sotsiaalhoolekande osakond, ülejäänu on elanikele mõeldud teenuste jaoks,» rääkis Korp.

Linnaosavalitsuse praegused hooned Vabaduse pst 65, Vabaduse pst 77 ja Nõmme-Kase 12b ning Jaama 1 asuv teenindussaal ja sotsiaalkeskus Sihi 26 müüb linnavaraamet tulevikus maha.

Endise koolimaja üks osa on lammutatud, alles on jäänud koolimaja, spordisaali ja söökla osa. «Söökla asemele tuleb saun nii meestele kui naistele, kummalegi 30 kohta. Ja sauna peal saab olema mitte täismõõtmetes, aga natuke väiksem spordisaal, kus saavad sportimas käia Nõmme koolide ja lasteaedade lapsed ja kindlasti ka põlvkondade maja kliendid,» selgitas Korp.

Maja nullkorrusele on planeeritud veel puutöökoda, õppeköök ja kohvik. «See on selline kogukonna värk, neid ruume hakkame kasutama nii-öelda risti-rästi. Puudega inimesed saavad seal söögitegemist harjutada, eakad saavad oma ürituste jaoks kooki küpsetada ja kohvi teha ja nii edasi. Ja oluline on see, et ruumid saavad olema rakenduses ka õhtusel ajal ja nädalavahetustel. Täna on paljude ruumidega nii, et laupäeval ja pühapäeval neisse eriti sisse ei pääse,» ütles linnaosavanem.

Maja juurde haljasalale rajatakse veel skate-park ja koolihoone kõrval Õie tänaval asuvale Nõmme loodusmajale ehitatakse välja õuesõppe nurk. Praeguste plaanide järgi peaksid järgmiseks sügiseks valmis saama saun, spordisaal ja õueala. Kogu kompleks peaks valmis olema 2014. aasta jõuludeks. Valdeku 13 krundil paikneva kahe hoone projekti autoriteks on BOA OÜ ja Innopolis Insenerid OÜ arhitektid Anto Savi ja Margus Soonets.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles