Vastasleer üritab Savisaart seljatada maamaksu abil

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maamaksu 2,5-kordne tõus tõi 2007. aasta detsembris Tallinna linnavalitsuse ette meeleavaldajad.
Maamaksu 2,5-kordne tõus tõi 2007. aasta detsembris Tallinna linnavalitsuse ette meeleavaldajad. Foto: Peeter Langovits

IRLi ja Reformierakonna eestvedamisel seadustab riigikogu suure tõenäosusega idee võimaldada omavalitsustel vabastada inimeste kodud maamaksust, selle abil loodavad parteid sügisestel valimistel Keskerakonna pealinnas võimuta jätta.


Nimelt lubavad IRL ja Reformierakond pealinnas võimule saades inimeste kodud tuleval aastal maamaksust vabastada ja see lubadus on üks mõlema valimiskampaania nurgakive.



Keskerakond pole küll oma valimiskampaania tähtsamaid lubadusi seni paljastanud, kuid seni pole pealinnas ainuvõimu nautiv ning 2007. aasta lõpus järsult maamaksu tõstnud partei maksu alandamist või selle osalist kaotamist toetanud.



Riigikogulasest IRLi liikme Urmas Reinsalu hinnangul võiksidki tallinlased sügisel valida, kas nad tahavad maamaksu edasi maksta või mitte, ja vastavalt sellele valimisurni juures käituda. Ta lausus, et kindlasti jõuab riigikogu seadusemuudatuse ellu viia veel enne suvepuhkust.



Reinsalu sõnul esitasid riigis võimu jagavad IRL, Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid kodualuse maa maksuvabastust võimaldava eelnõu ühiselt, mis tähendab, et kui võimuliit jääb ühtseks, võetakse otsus riigikogus ka vastu.



Maks tõusis mullu järsult


Eelnõu kohaselt saaks omavalitsus vabastada elamumaa kuni 3000-ruutmeetrise krundi maamaksust. «Eelkõige on see seaduseelnõu muidugi mõeldud Tallinna koduomanike kaitseks, sest just Tallinnas on maamaks tõusnud tuhandete kroonide võrra ning käib päris paljudele lihtsalt üle jõu,» märkis riigikogu liige ja Reformierakonna Tallinna linnapea kandidaadina sügisestele valimistele minev Keit Pentus.



Keskerakondlik linnavõim tõstis maamaksu mullu 1. jaanuarist 2,5 korda, mis tõi kaasa ägeda protesti ning linnavalitsuse ette ka protestijad. Paljudele eramajade omanikele tähendas see maamaksu tõusu 2000–3000 krooni võrra.



Tallinna linnavolikogu keskerakondlasest esimees Toomas Vitsut ütles, et maamaksu tõstmine oli otseselt seotud plaaniga pealinn 2011. aastaks kanaliseerida. Tema sõnul võiks alles pärast seda uuesti hinnata, kas ja mil moel maksu muuta.



Vitsuti sõnul ei näe ta allikat, kust mujalt võiks tulla kanaliseerimiseks kuluv raha, kui maamaksu järsult vähendada.



Omanike keskliidu hinnangul moodustab kodude maamaks umbes 25–30 protsenti kogutavast maamaksust. Tallinn loodab tänavu saada maamaksu 318 miljonit krooni.



Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul on Keskerakond kodualuse krundi maksuvabastuse ideed toetanud tingimusel, et kohalikele omavalitsustele hüvitatakse saamata jääv tulu.



Sotsiaaldemokraatide Tallinna piirkonna juht Jaak Juske ütles, et sotsid kodualuse maamaksu kaotamist pealinnas ei toeta, kuid peavad õigeks selle olulist vähendamist võrreldes praegusega.



Turu-uuringute ASi viimase küsitluse järgi on Keskerakonnal Tallinnas 37-protsendiline toetus, mille püsimine ka sügisel tõotaks parteile pealinnas taas ainuvõimu. Kolm riigis võimul olevat koalitsiooniparteid saaksid küsitluse tulemuste järgi praegu Tallinnas kokku vaid napid 32 protsenti häältest.



Maks opositsiooni valijatele


Tallinna Ülikooli riigiteaduste instituudi õppejõud ja politoloog Tõnis Saarts ütles, et maamaksu kaotamise lubadus võib küll tugevdada IRLi ja Reformierakonna positsioone häältejahil, kuid ta ei usu, et see tooks populaarsustabelis kaasa väga suurt tõusu.



«Maamaks puudutab eelkõige majaomanikke, kuid nende seas on IRLi ja Reformierakonna toetajaid niikuinii palju,» lausus Saarts.



Ta märkis, et maamaks pole näiteks Lasnamäe, Mustamäe või Õismäe korteriomanikele nii oluline teema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles